Vad är åderbråck?

Åderbråck är en blodåder eller ven som blivit mer utvidgad än normalt. Det är ofta fult och kan ge besvär av olika slag. Åderbråcksoperation avhjälper dessa problem. Det kan handla om fötter som som svullnar och ben med en känsla avdomning. När det är varmt eller om man använt benen under en längre tid. Det är vanliga besvär som vi har erfarenhet av. Det är svårt att komma till rätta med dessa problem på egen hand. Ofta är åderbråck ärftligt och är fem gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Åderbråck blir ofta mer ju äldre man blir. Åderbråck uppstår vanligen efter graviditet och återfinns ofta hos dem som står och går mycket i sitt arbete. Orsaken är fortfarande outredd.

Blodådror är tunna och beroende av sin vävnad runtomkring för att vara stabila. Blodådror har klaffar som gör att blodet inte rinnner nedåt. Dessa klaffar är avgörande för hur blodet flyter. Detsamma gäller när man rör musklerna blodet pumpas då uppåt. Många av dessa blodådror eller sk. vener ligger ytligt. Om Venernas väggar är för tunna och har skadade klaffar eller om trycker är för högt så bildas åderbråck. Det är då blodådrorna eller de sk. venerna visar sig i form av fula röda blodådror strax under huden.

Hur ser åderbråck ut?

De ser ut som blå, ojämna upphöjningar under huden. Ett annat ord för åderbråck är varicer. Åderbrock kan förebyggas genom att undvika att sitta ner för länge och hålla benen högt och använda stödstrumpor eller genom åderbråcksoperation. Värre åderbråck som inte behandlats kan senare i livet orsaka inflammationer och svårbehandlade sår på benen. Att man inte behandlat åderbråck är ofta en vanlig orsak till sår på benen hos äldre människor.